top of page
Search
Gabriëlle Nijhuis

The body is the shore on the ocean of Being



Van jongs af aan werd ze gestimuleerd om de hoogste cijfers te halen op school en zich voortdurend weer te richten op een volgend doel. Zo leerde ze onbewust dat Doen & Denken meer waarde hebben dan Zijn & Voelen en toen ze volwassen was geloofde ze werkelijk dat het leven bedoeld was om het hoogst mogelijke studiediploma te behalen, promoties en nog meer kennis na te streven en vooral altijd weer de schouders eronder te blijven zetten en door te gaan. Een continue in-de-startblokken-staan stuurde al haar handelen aan. Ze wist dan ook niet wat haar overkwam toen ze op een dag, schijnbaar out of the blue van het een op het andere moment geen stap meer kon verzetten, alleen nog maar kon huilen en geen idee meer had hoe ze verder moest. Haar lichaam had haar abrupt en onherroepelijk tot stilstand gebracht…


Een vergelijkbaar verhaal met vele variabelen hoor ik wekelijks in mijn praktijk. Het lichaam is als het ware losgekoppeld van het hoofd dat overuren draait om controle te houden over het leven zelf. Wat volgt, is een proces om in eerste instantie het vaak ‘verlaten’ en opgebrande lichaam te helpen herstellen en gaandeweg de taal van het eigen lichaam op te merken, het weer ‘te bewonen’. Dat brengt verbinding met het voelen wat er gaande is in het lijf. En daarin ligt het kompas naar heling. Onderliggende patronen en mechanismes mogen aan het licht komen. Terugkijkend is het meestal niet heel moeilijk om een verband te ontdekken met de boodschappen die van jongs af aan zijn expliciet gegeven, impliciet zijn opgepikt en welke ‘rol’ als kind al op de schouders is genomen om de eigen plek in het gezin/systeem veilig te stellen.


Het is niet alleen een weg van fysiek herstellen van de uitputting maar daarbij ook een proces van (opnieuw) leren kijken en durven voelen om jezelf echt te leren kennen op alle lagen, je eigen grenzen te ontdekken en te erkennen. Ook om aan te kijken welke onverwerkte zaken ergens onderweg in je leven zijn blijven liggen, diep weggestopt, vaak toegedekt met overleef-gedrag. Maar het lichaam liegt nooit en wijst je de weg. Daarom is het zo essentieel om te vertragen, stil te staan bij wat je lichaam je te vertellen heeft. In mijn 1-op-1 begeleiding help ik je op die hele route van leren vertragen, opnieuw kijken naar wat er onopgemerkt was gebleven en voelen wat er zich hier en nu aandient. Jouw eigen route naar heling; op die weg ben ik je gids.


Deze blog is oorspronkelijk gepubliceerd op 14-07-2024

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


bottom of page